BRITISH ESOL ISPITI

BRITISH ESOL ISPITI

Opći engleski

Možete polagati ispite na pet razina, od početne do najviše:

Cambridge English: Key (KET)

Ovo je prvi korak za polaznike koji žele nastaviti napredovati prema višim razinama. KET je namijenjen početnicima, i omogućuje stjecanje potvrde osnovnog znanja engleskog jezika. Može se položiti nakon otprilike 180-200 sati učenja i odgovara jezičnoj razini A2 Vijeća Europe.

Cambridge English: Preliminary (PET)

Testira komunikacijske kompetencije kroz svaku od četiri jezične vještine na razini koja se nalazi na otprilike dvije trećine puta prema ispitu FCE. Na ovoj bi se razini polaznik u jezičnom smislu trebao moći snaći u nizu svakodnevnih situacija koje od njega zahtijevaju upotrebu engleskog jezika u vlastitoj zemlji ili inozemstvu, u kontaktu s izvornim i stranim govornicima. Odgovara jezičnoj razini B1 Vijeća Europe i za njegovo je ostvarenje potrebno 380 sati učenja.

Cambridge English: First (FCE)

Najčešće polagani ispit među Cambridge ESOL ispitima. Radi se o ispitu više srednje razine koji zahtijeva posjedovanje svih jezičnih vještina. FCE je široko priznat u trgovini i industriji, primjerice vezano uz poslove koji uključuju kontakt s javnošću ili tajničke poslove u bankarstvu, zrakoplovnim kompanijama, ugostiteljstvu, kao i na pojedinim fakultetima, veleučilištima i drugim ustanovama. Ovaj se ispit obično polaže nakon otprilike 500 do 600 sati učenja i odgovara jezičnoj razini B2 Vijeća Europe.

Cambridge English: Advanced (CAE)

Označava visoku razinu poznavanja engleskog jezika polaznika koji su dosegli standard engleskog jezika koji zadovoljava mnoge svrhe, uključujući jezične potrebe vezane uz poslovanje i studij. Većina ga britanskih sveučilišta priznaje kao dokaz poznavanja jezika na razini dovoljnoj za praćenje kolegija koji se poučavaju i ocjenjuju na engleskom jeziku. Odgovara jezičnoj razini C1 Vijeća Europe a za pripremu za njegovo polaganje potrebno je oko 750-800 sati učenja.

Certificate English Proficiency: (CPE)

Ovo je najstarija i najviša jezična kvalifikacija u ovom nizu. Označava najvišu razinu jezične kompetencije i priznaju ga visokoobrazovne ustanove u mnogim zemljama, uključujući gotovo sva sveučilišta u Ujedinjenom Kraljevstvu. I poslodavci širom svijeta priznaju CPE. Odgovara jezičnoj razini C2 Vijeća Europe a za pripremu za njegovo polaganje potrebno je oko 950-1050 sati učenja.

Za više informacija posjetite stranicu British Council Hrvatska.

Škola stranih jezika KATEDRA