Summer school London 2013.

Summer school London 2013.

2.7.- 9.7 2013.

2. srpnja

Cijelu smo godinu čekali taj famozni 2. srpnja i napokon avionom iz Splita sletili na aerodrom Gatwick u London.
Otišli smo u školu, upoznali se s našim učiteljicama iz engleskog, a nakon toga jedna od njih nas je vodila u orijentacijski obilazak grada. Poslije smo se vratili u školu jer su nas tamo čekale naše obitelji.

3. srpnja

Nakon nastave u školi koju smo pohađali zajedno s Kolumbijcima, Ukrajincima i Poljacima išli smo u centar Londona. Posjetili smo Piccadilly Circus, Trafalgar Square, Natonal Gallery i Leicester Square.
Išli smo u shopping u Oxford street i oduševili se.

4. srpnja

Nakon nastave išli smo u obilazak Londona, Jubilee Bridge, Houses of Parlament te na London Eye gdje smo uživali u pogledu s 137 m visine.
Posjetili smo British Museum, koji je bez ikakve sumnje, jedan od najznačajnijih muzeja u svijetu. Četiri kilometra hodnika, soba i galerija nakrcanih sa 80 000 tisuća izložaka egipatske, grčke, rimske, asirske, mezopotamijske, meksičke i azijske kulture.
Najviše mi se svidjela mogučnost da se drže u rukama predmeti koji su stari više od 2000 godina, pa i oni stariji, tako da smo držali u rukama oruđe pračovjeka koji je služio za rezanje, star više od 100 000 tisuća godina, naravno uz prisustvo zaposlenice muzeja..

Nismo propustili shoppingiranje u Oxford streetu, ulici koja je proglašena kao mjesto za najbolji shopping na svijetu. Svima koji su tamo bili jasno je i zašto.

5. srpnja

Nakon nastave otišli smo u obilazak Tower Bridga, jednog od posljednih mostova koji su premostili Temzu u Londonu potkraj 19. stoljeća.
Jedini most koji se diže da bi prošli brodovi, jedan od ponosa viktorijasnkog inžinjerstva, prouzročio je i pokoji problem: vozač pretrpanog gradskog double-deckera našo se 1952. na mostu u trenutku kada se on već počeo dizati, a pilot Britanskog RAF-a u okviru „privatne proslave“ proletio je ispod mosta.

Poslije toga smo otišli u National History Museum. Tamo me, osim kostiju dinosaura u pravoj veličini, najviše impresioniralo svemirsko željezo zarobljeno u meteoru.
Krenuli smo u posjet Hamleys-u, jednoj od najvećih prodavaonica dječjih igračaka u svijetu na 4 kata i nakupovali se igračaka za prijatelje u Hrvatskoj.

6. srpnja

Nakon nastave i svečane dodjele diploma pozdravili smo se s našim engleskim nastavnicama te krenuli u posjet muzeju voštanih figura Madame Tussaud’s. Tamo smo se slikali s poznatim ličnostima, pjevačima, glumcima, političarima i Kraljevskom obitelji.
Nakon toga otišli smo u obilazak kuće strave te smo se vozili vlakičem koji nas je vodio u obilazak drugog dijela muzeja.

Prošetali smo se po Whitehallu gdje su smještena vladina ministarstva, do Parlamenta i Downing street gdje se nalazi službena rezidencija britanskog premijera, naravno slikali smo se uz nepomičnu kraljičinu stražu na Horse Guard Parade.

Zatim smo posjetili Covent garden – sastajalište umjetnika, uličnih svirača i performera.
Otišli smo u shopping, bolje rečeno u window shopping, u poznatu robnu kuću Selfridges koja se nalazi u Oxford streetu.

7. srpnja

Pošto je bila nedjelja i nismo imali školu, radovali smo se izletu u Oxford.
U Oxfordu smo posjetili St. Mary’s church, vidjeli smo Queen’s college, poznatu Christ’s church, Bodleian Library, Sheldonian Theatre.
Oxford je prekrasan mali grad sa oko 130 000 stanovnika. Grad je dobio na značenju u 12. st. za vrijeme kralja Henrika II. koji je građanima dao privilegije koje imaju samo građani prijestolnice. U gradu su osnivani važni samostani mnogih crkvenih redova (cistercita, dominikanaca, franjevaca, karmelićana i augustinaca). U 12. st. je osnovano sveučilište koje je bilo podijeljeno na tri koledža. To je najstarije englesko sveučilište od svih sveučilišta u zemljama u kojima se govori engleski jezik.

8.srpnja

Slikali smo se ispred Buckingham Palace, vidjeli smo smjenu straže ispred kraljevske palače, prošetali smo se kraljevskim parkom. Zatim smo otišli do Big Bena, te posjetili Westminster Abbey.

Naravno, na kraju dana išli smo u shopping, Oxford street.

9. srpnja

U ranim jutarnjim satima krenuli smo na aerodrom kući u Trogir, sretni i zadovoljni i istovremeno tužni jer napuštamo London.

Škola stranih jezika KATEDRA